Waarom financieel vrij leven niet alleen heeft te maken met geld
2 min. leestijd

Waarom financieel vrij leven niet alleen heeft te maken met geld

De meeste mensen denken dat geld een middel is om vrijheid te creëren, maar als je bang bent om geld te verliezen ben je niet vrij. Er zijn verschillende mogelijkheden. de eerste is veel geld hebben en je niet vrij voelen. Je kan weinig geld hebben en je super vrij voelen. En het is mogelijk om veel geld te hebben én je vrij te voelen!

Wat heb je nodig?

Hoe kunnen mensen die veel geld hebben zich niet vrij voelen? Ze zijn bang om het geld te verliezen of om een investering te doen waarbij ze niet meer over het geld kunnen beschikken. Dat betekent dat er eigenlijk een voorwaarde zit aan de manier waarop het geld beschikbaar is. De vraag is wat telt? Aandelen, vastgoed, cash, geld op de bank? En hoe weet je wanneer je vrij bent? Laten we er eens verder induiken.

Veel mensen denken dat financiële vrijheid te maken heeft met geld. Maar hoe zou een getal, bedrag of volgorde van nummers je mogelijk vrij kunnen maken? Stel dat je heb uitgerekend dat je financieel vrij bent als je €100.000 bezit. Dat zou betekenen dat je bij €99.999 nog niet financieel vrij bent, terwijl je 1 euro van je het gestelde doel bent. En wat als je die ton wel hebt, maar je koopt er iets van, bijvoorbeeld een huis. Ben je dan nog steeds vrij of gelden er dan andere regels?

Kunnen cijfers en getallen zekerheid bieden?

Als jouw financiële vrijheid afhangt van een paar cijfers en getallen, dan zou je in de voorbeelden hierboven al een beetje kunnen zien dat het getal nogal veranderlijk is. Je zou (ergens in de toekomst) financieel vrij kunnen zijn. Maar hé, wat als je bij de eindstreep ineens bedenkt dat je €150.000 nodig hebt. Sh*t, daar gaat je vrijheid.. Bovendien is het de vraag of de toekomst zo komt als jij destijds hebt bedacht, want de toekomst die jij voor ogen hebt, bedenk je nu. Is dat niet ironisch?

Als je met een beetje afstand kan kijken naar het idee dat je bij een bepaald bedrag financieel vrij bent, dan kun je gaan zien dat deze theorie nooit kan kloppen. Het is net een weersvoorspelling. Hoe kun je weten bij welk bedrag je vrij bent? Hoe weet je dat het niet veranderd? Misschien wil je ineens een dikke auto rijden en heb je niet genoeg aan het bedrag op je bankrekening. Of je geld blijkt door inflatie stukken minder waard of misschien is geld geen wettig betaalmiddel meer. Oeps!

Als je denkt dat geld zekerheid of vrijheid biedt, dan is dat wat je voelt als je geld hebt. En als je geen geld hebt, voel je het tegenovergestelde namelijk angst en onzekerheid. Omdat je vrijheid hebt gekoppeld aan het hebben van geld. Geld hebben is niet hetzelfde als financieel vrij zijn.

Financieel Vrij Leven

Als je vrijheid buiten jezelf zoekt is de kans groot het doel steeds veranderen. Toen je zeven was, was je financieel vrij met tien euro per maand. Nu heb je meer geld nodig. Er zijn geweldige geldstrategieën en tactieken om geld te creëren, maar als je niet kunt zien dat geld op zich jouw geen vrijheid kan geven, zal het je niet opleveren wat je zoekt. Je blijft afhankelijk van de hoeveelheid geld. Vrijheid zit niet in getallen, een bankrekening of spullen. Vrijheid zit in jou, vrijheid vanbinnen naar buiten. Voluit leven, zonder beperkingen. 

Financieel vrij leven heeft eigenlijk niet zoveel te maken met het saldo op je bankrekening. Als je de waarde kent die je krijgt van de manier waarop jij jouw tijd, geld en energie uitgeeft en ontvangt, dan is ook jouw leven een feestje. Je hoeft alleen nog maar de slingers op te hangen. Ik gun je buitengewone rijkdom op alle gebieden.